Box3: (voorlopige) cijfers 2026 bekend

De regering heeft de voorlopige forfaitaire rendementspercentages voor 2026 bekend gemaakt. En die percentages zijn nogal heftig soms: rente sparen 1,44% (redelijk), beleggingen 5,88% (stevig) en overige bezittingen (zoals huizen, crypto ’s e.d. 5,99% (heftig, met als idee ook nog daar 7,77% van te maken). Over dat forfaitaire rendement betaal je straks (na aftrek van de vrijstelling) 36%.

Met het echte rendement hebben deze cijfers weinig te maken, dat kan natuurlijk nu ook nog niet: 2026 duurt nog wel even. De hoge cijfers hebben vooral te maken met het dichten van gaten in de belastinginkomsten van de overheid, ’t is maar dat je het weet. Maar niet getreurd: naast deze forfaitaire heffingsmethode bestaat er ook nog de heffingsmethode op het werkelijk behaalde rendement via de tegenbewijsregeling, maar dat moet je dan wel zelf (laten) regelen. En -aldus deskundigen- het resultaat van deze methode is zeker niet altijd vrolijk makend.

Controle geldverkeer uit de bocht gevlogen

Sinds een paar jaar moeten allerlei soorten financiële en zakelijke dienstverleners politieagentje (moderne term: poortwachter) spelen: op zoek naar ‘ongebruikelijke’ transacties in het financiële verkeer van hun klanten. De WWFT regelt dat. Over die controles zijn inmiddels de nodige heksenjachtverhalen bekend, mensen (vaak ondernemers) die op het rooster werden gelegd voor iets dat, bij nader inzien, helemaal niet zo bijzonder of ongebruikelijk was.

De regering is daar inmiddels ook achter en gaat er iets aan doen. Het moet allemaal wat eenvoudiger, minder bewerkelijk en dus met minder regeldruk. Mooi toch? Dan kan een deel van de mensen die nu al die controles doen ander werk oppakken en dat komt ook prima uit. Het lastige is dan weer wel dat de EU op andere punten toch weer strengere en striktere controles wil. Tja.
Ik heb daar altijd een mooi liedje voor.

Aanpak schijnzelfstandigen, het is begonnen

Als het goed is weet iedereen inmiddels dat de Belastingdienst vanaf 01 januari j.l. is begonnen met het controleren op schijnzelfstandigheid. En zowaar: zelfs in ondernemersland is er een redelijk grote steun voor deze aanpak. Logisch ook wel: schijnzelfstandigen zijn toch een vorm van oneerlijke concurrentie en/of een risico.

Punt is wel dat er nog heel veel onduidelijkheid is over wat er nou misschien wel of niet kan en mag en die onduidelijkheid gaat nog wel even duren, helaas. Vandaar dit hulpje waar alles veel op een rijtje is gezet, inclusief (onderaan) linkjes naar online testen.
Als je die test overigens doet: bewaar dan het resultaat!! Over een jaartje of twee bij een belastingcontrole zeggen dat je een test gedaan hebt en daar dan geen bewijs van hebben is geen sterk argument, zacht gezegd.
Interessant weetje ook nog: afgelopen week heeft de overheid de interne documenten over deze hele materie openbaar gemaakt moeten maken. Een weer geweldige hoeveelheid documentatie waar grote delen zijn zwart wit gemaakt, maar die toch wel weer wat mooie inkijkjes geven in het overheidsdenken.

Geen gezeik, iedereen rijk

Deze kop gebruik ik zo ongeveer ieder jaar rond deze tijd, rond deze tijd komen altijd de ‘koopkrachtplaatjes’ voor het nieuwe jaar in de publiciteit. En kijk: ook dit jaar worden we weer blij gemaakt met stijgende koopkracht.
Op papier dan, die stijgende koopkracht, want of dat echt ook zo uitwerkt? Niet voor iedereen in ieder geval, gepensioneerden en kleine zelfstandigen blijven achter met een geldtekort. Of dat ook altijd zo is, is overigens ook nog maar de vraag.


Hoe dan ook: het Nibud heeft weer een rekentooltje gemaakt, kun je zelf kijken hoeveel leuke dingen je in 2025 extra kunt gaan doen, of juist niet. Have fun!

Zelfstandigen geven er de brui aan?

Het aantal kleine zelfstandigen dat eind 2024 gestopt is, is veel hoger dan in de voorgaande jaren. Echte reden(en) daarvoor weten we natuurlijk niet, maar de nieuwe DBA-regels (of beter: het handhaven van de oude regels) zal vast meegespeeld hebben. De echte schijnzelfstandigen hebben het al gezien (of zijn daardoor gedwongen door hun werkgevers opdrachtgevers). Het aantal starters was blijkbaar ook lager dan gebruikelijk.
En zo doet alle publiciteit rond het hele DBA-gebeuren dus toch zijn (preventieve) werk.

Wordt het -als echte zelfstandig ondernemers- weer gewoon ouderwets gezellig in ondernemersland.

Einde familiebank?


Het is een steeds populairder wordend fenomeen: de familiebank (2020: 645.000 stuks). Wat is dat, een familiehypotheek? Ouders (maar het kunnen ook broers, zussen, neven, nichten, ooms en tantes zijn) die hun financiële schaapjes redelijk op het droge hebben lenen geld aan hun kinderen, vaak voor het kopen van een huis. Dat kan in plaats van een bancaire lening (voor hen die heel veel droge schaapjes hebben) of naast een gewone bancaire lening.
Geld schenken kan natuurlijk ook, maar lenen heeft het voordeel dat de kinderen de rente op de lening kunnen aftrekken als aan een aantal voorwaarden is voldaan.
Met de nieuwe Box3-regels wordt het voor de ouders overigens fiscaal wel minder interessant om het zo te doen.

Eenzelfde fenomeen kennen we al jaren bij eigenaren van een B.V. met overtollig geld, ook daaruit kan geld uitgeleend worden en als die lening voldoet aan zakelijke grondslagen is ook die rente fiscaal aftrekbaar.
Afschaffen dit alles, aldus fiscalist en docent Gerard Staats in het Vakblad Financiële Planning. Het is ingewikkeld (voor de Belastingdienst), het werkt prijsopdrijvend, fiscaal verloederend en vergroot de vermogensverschillen.
Dat geluid (‘afschaffen’) horen en zien we de laatste tijd steeds vaker, proefballonnetje? Ook al omdat ‘de rijken’ zichzelf zo nog rijker maken?
Zeker als de uitlenende ouders vervolgens de te betalen rente ook nog schenken.

DBA: btw is een probleem soms

Het vanaf 01 januari 2025 weer gaan handhaven van de fiscale regels op de arbeidsmarkt levert op veel plekken heel wat hoofdbrekens op. Bij de nodige ondernemers in hun relatie tot leveranciers van diensten en bij die leveranciers zelf in de eerste plaats natuurlijk, daar is ook op dit weblog al het nodige over geschreven.

De ABN ziet daar dan weer een bijzonder aspect van in de relatie van opdrachtgever en opdrachtnemer in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang: de Btw: die sectoren zijn immers (meestal) vrijgesteld van Btw. Die vrijstelling heeft een voordeel: ze hoeven over hun opbrengsten (omzet) geen Btw af te dragen, nadeel is dan wel dat ze de Btw op hun kosten niet af kunnen trekken. Als nu veel schijnzelfstandigen ophouden met zelfstandig te zijn en zich via uitzendbureau ’s als uitzendkrachten aanbieden wordt die Btw ineens wel een extra dure kwestie voor de inlenende instellingen.
Dus -aldus de bank- zou een vrijstelling of 0% Btw-tarief die instellingen niet voor (nog) hogere kosten kunnen plaatsen. Een uitzondering dus (weer) op door de overheid zelf vastgestelde regels. Tja.

Box3: de nieuwe regels zijn niet altijd gunstiger

Wie vermogen in Box 3 heeft (meer dan zo ’n kleine € 60.000 p/p tegenwoordig) kent het: de vermogensrendementsheffing, oftewel de Box3-belasting. En wie zo ’n vermogen heeft weet waarschijnlijk ook wel dat die belastingheffing sinds eind 2021 nogal in beweging is, zacht gezegd.

Er wordt nogal blij en trots gedaan over de nieuwste variant: de tegenbewijsregeling. Nog even kort samengevat is er nu een forfaitaire regeling die is gebaseerd op het bezit per 01 januari en een -per bezitscategorie verschillend- fictief rendement over dat bezit en dat (fictieve) rendement wordt dan belast. Fictief rendement dus. Wie feitelijk een lager rendement heeft kan via die tegenbewijsregeling aantonen dat er minder rendement is gehaald en dan wordt dat lagere rendement belast. Dat lijkt leuk en mooi, maar is dat dan ook zo? Lang niet altijd dus en zeker niet ieder jaar zoals in dit artikel wordt becijferd en dat klopt ook aardig met wat ik tot nu toe op aangiften heb zien gebeuren.
Het gaan nog leuke tijden worden….. Liedje!

Belastingheffing moet anders

Tenminste, dat vindt de president van de Nederlandse Bank en daar is hij niet de enige in, de ideeën die hij daarvoor heeft zoemen al jaren rond en zijn dus ook geen nieuws: meer belasting op vermogen en minder belasting op arbeid. En weg met de hypotheekrente-aftrek. Het is allemaal ook veel te ingewikkeld geworden met al die verschillende aftrekposten, weg daarmee.

De basis voor ons huidige belastingsysteem stamt ook alweer uit 2001 en daarmee is dat systeem al best oud. De decennia daarvoor hield een nieuw bedacht belastingsysteem het een jaartje of 10 vol en dan kwam er weer een nieuw bedenksel uit de Haagse bus. Ik herinner me nog de ‘Oort wetgeving’ van begin jaren ’90 met als motto: het moet simpeler. De oudjes onder ons herinneren zich misschien nog de discussie toen over het wel/niet aftrekbaar zijn van een aktekoffer, met dat simpele was het dus ook al snel afgelopen; dat krijg je als je iedereen een financieel handje wilt helpen.
En dan hebben we natuurlijk ook nog ‘het’ item van de hedendaagse tijd: handhaving. Ik zag afgelopen week daar een grappig artikeltje over waar Griekenland in werd behandeld: ze willen daar 40% minder belastingontduiking en dat moet dan al zo ’n € 500 miljoen extra belastingen opleveren in 2025. Kejjenagaan.