We need to talk about … AOV

AOV? Algemene Ondernemers Vaardigheden? Nee, dat fenomeen (dat je als ondernemer een diploma moest hebben voor wat je deed) is al decennia geleden afgeschaft. AOV is dus ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering. Werknemers zijn (voor al dan niet tijdelijke) arbeidsongeschiktheid verzekerd via hun werkgever. Ondernemers hebben geen werkgever en moeten daar dus zelf iets voor regelen, of niets regelen – dat kan natuurlijk ook.

Dat laatste gaat over niet al te lange tijd niet meer mogen. De overheid heeft inmiddels vergaande plannen om via een wet een verplichte AOV voor te schrijven aan alle zelfstandig ondernemers. Alle? Ja, alle. Wel met een opt-out-optie. De wet heeft inmiddels ook al een naam: BAZ (Nijmegenaren kennen die afkorting ook nog ergens anders van, nu we het toch over oude afkortingen hebben).
Ik kan veel, zelfs heel veel, gaan uitleggen hier. Maar er zijn anderen die dat beter kunnen en je krijgt er daar ook een hele vraag-, discussie en kritieklijn bij. Wandel daar eens rond en bedenk wat dit voor jou gaat betekenen, want of je het nou leuk vindt of niet: het zal gebeuren. Je nu vast oriënteren op welke kant je zelf op wilt en kunt kan geen kwaad.