Er steekt weer een oude truc de kop op: gewoon geld afstorten bij de Belastingdienst

De oudjes onder ons herinneren het zich misschien nog wel uit het tijdperk voor het huidige fiscale Boxenstelsel: het afstorten van geld bij de Belastingdienst net voor het einde van het jaar. Geld bedoeld als betaling voor de (toen nog aftrekbare) premies Volksverzekeringen (zoals AOW, AKW e.d.). Dat kon je toen natuurlijk ook regelen via het vragen van een Voorlopige Aanslag en die voor jaareinde betalen, maar dat aanvragen duurde toen soms nogal lang (want per brief) en zolang je dat geld nog op je eigen (spaar-)rekening had ving je natuurlijk wel rente.
De Belastingdienst had voor die afstortingen zelfs een speciale bankrekening en contant betalen kon ook!

Op een gegeven moment kreeg de Belastingdienst natuurlijk ook wel door dat deze mogelijkheid nogal eens werd misbruikt gebruikt (want betaalde premies waren dus aftrekbaar, snappie?) en dus gooiden ze dat achterdeurtje dicht. De laatste tijd worden er in het bastion van de Belastingdienst weer nieuwe gaten geboord om geld doorheen te stoppen en de reden daarvoor is: de Belastingrente. Die belastingrente begint inmiddels behoorlijk op te lopen (8% voor Inkomstenbelasting en Btw, 10% voor Vennootschapsbelasting) en daar kun je zelf natuurlijk niet tegenop sparen bij de bank (welke ban dan ook).
Hoe werkt dat? De Belastingrente begint te lopen op 01 juli van het jaar waarover je de belasting moet betalen. Dus bijvoorbeeld het (nog) de te betalen Inkomstenbelasting 2024 vanaf 01 juli 2024. Betaal je die pas medio 2025 dan kijk je dus tegen een jaar 8% rente aan en dat is toch een noemenswaard bedrag dan.
Je kunt natuurlijk gewoon om een (hogere) Voorlopige Aanslag (laten) vragen (dat gaat tegenwoordig veel makkelijker en meestal sneller) en die betalen. Maar er zijn ook slimmerikken die dat -om welke reden dan ook- passeren en het geld gewoon op de bankrekening van de Belastingdienst dumpen met de omschrijving voor welke belasting en en welk belastingjaar het is. Dat mag en dan houdt de rente-teller op, vindt ook de rechter.