Belastingdienst: al 10,3 miljoen aangiften Inkomstenbelasting binnen

Het zal niemand zijn ontgaan (denk ik zo): de aangifte Inkomstenbelasting 2023 moet voor 01 mei 2024 zijn ingediend, dat heeft de Belastingdienst via alle mogelijke kanalen over ons uitgestrooid. Trots als een pauw melde de Belastingdienst vervolgens dat er voor 01 mei al een recordaantal van 10,3 miljoen aangiften waren ingediend.

In totaal heeft de Belastingdienst 9,2 miljoen belastingplichtigen verplicht om aangifte te doen: 7,3 miljoen particulieren en 1,9 miljoen ondernemers. Ook werd bekend dat 3,1 miljoen mensen uitstel hadden gevraagd (zo ’n 10% deed dat zelf, de rest ging via belastingadviseurs via de collectieve Beconregeling, zoals ik dat ook doe).
Heb je in je hoofd al meegerekend? Dus 9,2 miljoen mensen moeten aangifte doen, daarvan hebben er 3,1 miljoen uitstel gevraagd (wie geen aangifte hoeft te doen vraagt natuurlijk ook geen uitstel). Dus 6,2 miljoen (67%) van die verplichte aangevers deden voor 01 mei aangifte. Blijven er dus 4,1 miljoen mensen die nu al aangifte deden terwijl ze dat niet hoefden, die krijgen dus belastinggeld terug – waarschijnlijk.
Het totale aantal mensen dat dus aangifte gaat doen over 2023 wordt dus ook tenminste 13,4 miljoen. Zo!
Sterkte daar.