Belastingheffing veranderen? Dat is veel werk en lange adem

StasFin van Rij sprak afgelopen week ware woorden (vind ik): het nu geldende belastingsysteem (werkzaam sinds 2001) is aan vernieuwing toe. Dat vernieuwen gaat alleen minstens twee regeringsperioden, dus een jaar of acht, kosten. Blijkbaar wordt er al aan gewerkt, op het ministerie hebben ze al voor 163 miljard (ik herhaal: 163 miljard, dat is een ruime 33% van alle belastingopbrengsten in een jaar) aan regels gevonden die anders kunnen of moeten. Ik neem ook aan dat ze met die 163 miljard bedoelen dat de overheid dat nu ‘misloopt’.

In de toekomst moet het allemaal ‘eenvoudiger’ en ‘met minder uitzonderingen’ worden. Maarja: dit is Nederland hè, eenvoudiger en minder uitzonderingen? Dat gaat met alle belangengroepen, lobbyisten, politieke en ambtelijke hobbyisten en al dan niet wakkere gedragsveranderaars toch wat lastig worden. Wat zeg ik: lastig? Onmogelijk. Het zal misschien zo beginnen, maar binnen de kortste tijd zijn er weer vele redenen gevonden (‘zielig’, ‘oneerlijk’, ‘niet inclusief’, ‘ongelijk’, ‘slecht voor de concurrentiepositie’) om toch maar weer wat uitzonderingen te bedenken. Zie de vele pogingen om het eenvoudiger te maken van de afgelopen decennia, wat zeg ik: de afgelopen eeuwen.
Ze moeten overigens wel opschieten met die veranderingen: voordat de generatie die nog in de computertaal Cobol kan schrijven definitief de laatste adem uitblaast.
En ach: 163 miljard, dan vallen de komende bezuinigingen van 17 miljard best mee. Appeltje, eitje.