Denk aan de energietoeslag

Het wordt weer winter en dan moet de kachel aan en dat kost geld. Veel geld tegenwoordig. Voor degenen onder ons die het financieel niet zo breed hebben heeft de overheid een (nieuwe) Toeslag bedacht: de energietoeslag. Die Toeslag wordt per gemeente uitgevoerd en de regels zijn dus per gemeente anders. In mijn gemeente (Nijmegen dus, voor wie dat niet weet) gelden deze regels.

Als ik naar beneden scrol om te zien welke inkomens in aanmerking komen voor die toeslag slaak ik weer een diepe zucht: er staan bedragen zonder dat erbij staat of die bruto of netto zijn (het zal netto zijn, gok ik) en ze nemen het inkomen van november ‘in principe’ als uitgangspunt. Ik snap dat het makkelijk moet, maar ondernemers vallen dan dus weer in de categorie ‘moeilijk’, want die hebben geen echt netto inkomen en zeker geen aantoonbaar inkomen in november (want hoe bereken je zoiets?). Om interessante bedragen gaat het natuurlijk wel: de Toeslag is € 1.300.
Ik ga eens rekenen met jaarcijfers (zoals ondernemers dat kennen). Voor een alleenstaande (nog geen AOW,) is het jaarinkomen iets meer dan € 20.000, voor een alleenstaande moeder (idem) ongeveer € 26.000 en voor een koppel (idem) bijna € 29.000 op jaarbasis. Ondernemers met lagere jaarwinsten dan deze bedragen kunnen dus een aanvraag doen. Hogere winsten past wellicht ook, want als het netto is dan is het dus exclusief de over die winsten te betalen Inkomstenbelasting en Bijdrage ZvW.
Makkelijk gaat dat aanvragen dus niet worden, maar de volhouder wint – neem ik aan.
Woon je in een andere gemeente? Check dan de website van je eigen woonplaats.