Daar zijn ze weer: de eindejaarstips

Het jaar is weer bijna voorbij en dus het is weer de hoogste tijd voor de jaarlijkse traditie: de fiscale eindejaarstips, hoe sluit je fiscaal het jaar 2023 het goedkoopste af en hou je de grijpgrage vingers van de overheid uit je portemonnee?
Om te beginnen: je kunt heel veel doen, maar of dat altijd nuttig, nodig en handig is een heel ander verhaal. Het gaat niet alleen over de belastingaanslagen 2023, maar ook over de (hoogte van de) Toeslagen, de Studiefinanciering (zowel je eigen aflossing als de bijdrage voor je kinderen) en nog veel meer. In deze tijd is bijna alles inkomensafhankelijk gemaakt (ook de heffingskortingen). Dus grijp je kans….., als er tenminste een kans is!


Hoe kun (moet) je denken (en rekenen)?

* Je winst 2023 gaat matig worden (je weet meestal wel waar in jouw geval het fiscale break-evenpunt ligt want dat hebben we vaak genoeg besproken. Maar als je twijfelt: mail). In dit geval schiet je met fiscale aftrekposten weinig tot niets op en kun je je geld beter opsparen voor fiscaal nuttige uitgaven in 2024 (of andere nuttige e/o leuke zaken). Maar zelfs dat hoeft in jouw geval dus weer niet waar te zijn.
* Je winst 2023 gaat goed tot heel goed worden. Ja, dan hebben fiscaal handige uitgaven vaak zin. Niet alleen fiscaal, maar dus mogelijk ook op andere fronten.

Mijn grote vakbroeders pakken ieder jaar altijd uit met uitgebreide lijsten met tips & trics en dat ga ik hier natuurlijk niet allemaal nog eens dunnetjes overdoen. Een lijstje met een paar links naar hun nijvere werk lever ik natuurlijk wel… KroeseWevers, Alfa en last but not least: de NBA (pdf). Er zijn nog veel meer lijstjes (Google it), maar blijf bedenken: het is vaak maatwerk! Ga niet onnodig doe-het-zelven!

Ik doe jaarlijks wel mijn kwartje in de collectebus door wat zaken op te sommen die dicht bij huis liggen, handige en nuttige zaken die direct voor de hand liggen.

Kijk eens rond in je kantoor e/o werkplaats: nog dingen nodig die altijd van pas komen maar waar je nu toevallig nog even niet om zit te springen? Misschien toch maar in 2023 kopen dan? Gereedschap, printertje, printerinkt, papier, postzegels, een volle benzinetank, tablet, …. ? Je hebt er altijd wat aan, ook volgend jaar.
Let wel op! Zaken die meer dan € 450 kosten (ex. btw, tenzij je van Btw bent vrijgesteld – dan incl. Btw) zijn geen kosten maar investeringen en op investeringen moeten we in minstens 5 jaar afschrijven. Die nieuwe laptop van € 600 die je dit jaar nog koopt levert je dus in 2023 een aftrekpost op van …. € 10. Ook mooi, maar dat schiet fiscaal dus niet echt op.

Voor die investeringen is er dan wel weer de KleinschaligheidsInvesteringsAftrek (KIA): een extra en eenmalige aftrekpost van 28% op de aanschafprijs (naast de gewone afschrijvingen). Aan die aftrek zitten wel twee voorwaarden: 1) het moet dus altijd gaan om zaken die tenminste € 450 per stuk kosten en 2) het totaal aan die investeringen in 2023 moet tenminste € 2.600 zijn. Zit je nu al op of over die grens van € 2.600 dan is het fiscaal voordelig zaken die je toch al wilde kopen nog dit jaar aan te schaffen. Ga je die grens niet halen: misschien is dan 2024 een fiscaal handiger jaar?

Lijfrente en/of banksparen. De premie die je in 2023 betaalt kun je aftrekken van je inkomen (winst) 2023, maar daar zijn wel de nodige rekenregels voor die rekening houden met van-alles-en-nog-wat. Is allemaal uit te rekenen, ook nu nog – als je hulp nodig hebt: laat weten. Betalen moet wel voordat 2024 begint!
Lees ook mijn eerdere artikel over dit onderwerp.

Toeslagen & vermogen
Kun je aanspraak maken op de Toeslagen van 2024 dan moet je naast je inkomen ook letten op je vermogen. Het bepalende peilmoment is je vermogen op 01-01-2024 (31-12-2023 dus eigenlijk) voor de Toeslagen van 2024 (!). Denk eraan: vermogen is meer dan alleen je bank- en spaarsaldi; meetellen doen ook (groene) beleggingen, 2e (vakantie)huizen e.d. Wat niet meetelt is vermogen in je bedrijf.

Vermogen in Box 3. Misschien kun je nog wat aan je vermogen sleutelen voor de peildatum? Groene beleggingen? Banksparen/lijfrente? Aflossen leningen, hypotheek? Openstaande rekeningen betalen? Of die belastingaanslag toch nu maar vast betalen?
Sinds alle onrust over de Box3-belasting en het verschil dat nu gemaakt wordt tussen de fiscaal belastbare rendementen op sparen (iets meer dan 0%) en beleggen (een kleine 6%): je aandeeltjes verkopen en begin 2024 weer aankopen?