2024: 2 miljard extra voor armoedebestrijding

De ‘oude’ regering Rutte IV is nog niet weg en past op de winkel totdat er een nieuwe regering is, ergens begin 2024 nemen we aan. Voor 2024 moet er natuurlijk wel een (al is het maar voorlopig) plan (begroting) komen en dus worden er al wel wat ideeën uitgewerkt. Eén daarvan speelt in op de ineens erg populair geworden politieke term: ‘bestaanszekerheid’. Er wordt € 2 miljard extra vrijgemaakt voor degenen onder ons die het om een of meerdere redenen financieel niet redden. Ik begrijp dat er zo ’n 1 miljoen mensen in die groep vallen en dat betekent dus (even rekenen…..) dat die mensen gemiddeld en per persoon in 2024 met zo ’n € 2.000 geholpen gaan worden.

Dus een huishouden van 4 krijgt gemiddeld € 8.000? Netto? Zo!
Nee, helemaal kloppen doet dit sommetje niet omdat (voor zover ik het tot nu toe begrijp dan) er ook geld gaat naar de groep mensen die qua inkomen net boven die groep van 1 miljoen zitten. Hoeveel dat er zijn heb ik nog nergens kunnen vinden en wie hoeveel krijgt ook niet. Bezuinigingen gaat de regering (nog?) niet, dus dat geld moet ergens anders gevonden worden en waar ze dat gaan zoeken is ook al duidelijk: grote ondernemingen met winst, veelverdieners en verslaafden (extra accijns op tabak en alcohol) – dus de bekende ‘easy targets’.
Dan gaan we in 2024 maar eens kijken wat de nieuwe regering hiervan gaat maken. Ik ben benieuwd.
Ondertussen wel weer even rekenen. Voor 2023 verwacht de regering € 395 miljard uit te gaan geven, waarvan ongeveer € 102 miljard voor sociale zekerheid (kleine 26%) en dus is die € 2 miljard daar weer 2% van.