Box 3: vaststellen definitieve aanslagen (weer) gestopt

De Belastingdienst legt voorlopig geen Definitieve Aanslagen Inkomstenbelasting meer op voor de jaren 2021 en 2022 (en evt. 2020 als je ver achterloopt) als op de aangiften voor die jaren vermogen in Box 3 voorkomt en daarin dan weer ‘overig’ vermogen zit. ‘Overig vermogen’ is alle vermogen behalve spaargeld. De reden voor het stoppen? Er ligt inmiddels een hele stapel uitspraken van rechters dat als belast rendement op dat ‘overige vermogen’ alleen het werkelijk behaalde rendement mag gelden. De Belastingdienst (of beter: de regering) gaat er in haar huidige systeem van uit dat dat vermogen altijd (ongeveer) 6% rendement opbrengt en dat is natuurlijk vaak niet zo. Gevolg: stapels bezwaarschriften van boze belastingbetalers. Logisch toch?

Mooi voorbeeld van die rare 6% one-size-fits-all is een tweede huis, een tweede huis dat niet verhuurd wordt en dus alleen voor eigen gebruik is. Zo ’n huis brengt niks op (althans geen huur), het kost alleen maar geld en om over de waarde daarvan dan toch ook nog 6% fiscaal rendement te rekenen schiet velen in het verkeerde keelgat. Dat speelt bij tweede huizen, maar ook huizen van overleden ouders die nog in de verkoop staan en zo zijn er nog vele andere voorbeelden waar die 6% op zijn minst discutabel is. Denk ook eens aan de mensen die certificaten van de Triodosbank hebben gekocht. De overheid is nu aan het nadenken over een ‘verfijnd’ systeem van het bepalen van een vast rendement per bezitscategorie en dat nadenken gaat enige maanden duren.
Als je op je aangifte geld terugkrijgt, maar tegelijk tot de Box 3-bezitters behoort: geen paniek. Er worden wel ‘gewoon’ voorlopige aanslagen opgelegd zodat teruggaven wel gewoon en ouderwets verleend worden, alleen is het (veel) langer wachten op de definitieve vaststelling van de teruggave.