Box 3: de wereld draait door

StasFin van Rij heeft een brief gestuurd met de laatste stand van zaken en om een enorme hoeveelheid bezwaren, verzoeken en andere schrijfsels te voorkomen in die brief verzekerd dat iedereen recht houdt op aanpassing van de aanslagen 2017-2020 mochten rechters besluiten dat het allemaal toch weer anders moet. We hoeven dus geen boze, dan wel teleurgestelde, brieven meer te sturen; komt allemaal goed.

Hebben we natuurlijk nog de jaren 2021 en (binnenkort) 2022. En later ook 2023, 2024 en 2025, daar geldt die toezegging dan blijkbaar weer niet voor, dus …….
In het fiscale vacuüm dat er nu is lopen de nodige belastingplichtigen naar de rechter(s) om hun recht te halen en het lastige is dat die rechters in hun uitspraken nu alle kanten op springen. Zo kwam er vorige week een uitspraak waarin een rechter (onder andere) besliste dat ‘ongerealiseerde waardestijgingen’ ook tot het belaste rendement (kunnen) behoren. Dus bijvoorbeeld de waardestijging van een verhuurde woning, of aandelen, of….. (bitcoin-bezitters: even opletten dus) en die uitspraak is bijzonder, want dat is sinds 2001 een nieuwigheid. En zoiets is ook niet zonder discussie, want die waardestijging is er alleen op papier zolang er niet verkocht wordt. En dan ontstaat gelijk ook de vraag of waardedalingen dan ook aftrekbaar zijn (Bitcoin-bezitters, opgelet), toch? We gaan maar weer eens zien of de Hoge Raad dit ook vindt, want als dat zo is dan zijn we met z ’n allen wel weer even bezig.