Overheid gaat in 2023 MKB ‘stimuleren’

Er komt – tenminste volgens vele deskundigen – een (stevige?) economische crisis aan. Om met onze grote Nederlandse filosoof te spreken is dat ook logisch, want na de zeven vette jaren (nou ja, vet: Corona heeft het veel bedrijven erg moeilijk gemaakt natuurlijk) volgen logischerwijs de zeven magere jaren. Onze immer vooruitziende regering gaat dus in 2023 het MKB met diverse maatregelen stimuleren, tenminste: dat vinden ze zelf.

Als ik mijn kwartje in de collectebus mag doen vind ik het nogal tegenvallen allemaal. Er zullen zeker bedrijven zijn die van deze maatregelen meer financiële ruimte krijgen, maar daar staat voor zeker het kleinbedrijf dan tegenover de belastingverzwaringen (zoals vooral de snellere verlaging Zelfstandigenaftrek, de in het aangehaalde artikel genoemde verhoging van de autobelasting en het afschaffen van de middeling). Maar goed: een gegeven paard kijken we niet in de bek natuurlijk.
Tegelijk loopt de arbeidsproductiviteit terug, zo berekende het CBS en zijn bedrijven naarstig op zoek naar geld. En niet onbelangrijk ook in dit verband: vanaf 2025 wordt ineens de fiscaal redelijk profijtelijke IACK (Inkomens Afhankelijke Combinatie Korting) afgeschaft, dus kindjes krijgen wordt vanaf 2025 fiscaal veel minder profijtelijk, met die productiviteit gaat het dus de komende tijd vast niet veel beter.
Verwarrende tijden allemaal, zeker voor ons als ondernemers.