StasFin gaat kijken naar boetebeleid Belastingdienst

Komt ‘ie weer: ‘de menselijke maat’, die is namelijk ook nogal afwezig in het boetebeleid van de Belastingdienst. Althans: dat zeggen ‘geluiden in de samenleving’ blijkbaar. En die hebben ook wel een beetje gelijk, die geluiden. Ooit zelf een boete gehad? Dan weet je precies wat er bedoeld wordt: dagje te laat met de aangifte en betaling van de Btw? Twee keer boete (een voor het te laat aangifte doen, een voor het te laat betalen – samen is dat toch minstens € 130). Idem bij de aangifte Loonheffing. De boetes bij de Vennootschapsbelasting zijn behoorlijk draconisch, die bij de Inkomstenbelasting ook (hoewel je daar nog wel een kans krijgt die boete nog te ontlopen door alsnog ….).
De grootste frustratie bij de belastingplichtigen is overigens vaak nog niet eens zozeer die boetes (hoewel…), maar het feit dat als de Belastingdienst zelf ergens (te) lang over doet er vaak nog niet eens een excuusje af kan, laat staan een negatieve boete of zoiets. Het is puur eenrichtingsverkeer.
Maar goed, de StasFin gaat er dus naar kijken naar aanleiding van een brief van D66 Tweede Kamerlid van Weyenberg. De StasFin gaat kijken naar (ik schreef het al) de menselijke maat, proportionaliteit, nuance en minder ‘automatisme’. Wij wachten de resultaten van het onderzoek vol vertrouwen af, toch?