Contant geld: oei oei

Het speelt al langer: ze hebben het liever niet, contant geld. Wie is ‘ze’? De overheid om mee te beginnen, want contant geld riekt naar zwart en dus crimineel geld. Banken zijn er ook niet (meer zo) blij mee: of je bij het afstorten van dat geld ook wel even je boekhouding mee wilt nemen. Mij dunkt: gevalletje de goeden moeten onder de kwaden lijden.

Over ‘gevalletje de goeden moeten onder de kwaden lijden’ zag ik afgelopen week nog een andere kwestie in de financiële wereld. De overheid is van plan banken te gaan verplichten nog veel strenger het financiële (bank-)verkeer van ondernemers, ondernemingen te gaan ‘monitoren’, nu ook door onderling gegevens uit te wisselen. Dat gekoekeloer naar je zakelijke betalingsverkeer kost de banken dus inmiddels al zo ’n € 1,5 miljard per jaar trouwens, dat kun je dus zien aan de kosten die de bank je rekent voor je betalingsrekening (want wie denk je die extra 15.000 werknemers allemaal betaalt?). Dat gaat met dit plan dus nog meer worden.
En het ergste? Dat blijkbaar van al dat speurwerk tussen de 95% en 98% voor niets blijkt te zijn gedaan en dat hebben ze op de redactie van Trouw ook ontdekt.