Box 3: de storm steekt weer op

Het was te verwachten, en dat schreef ik hier dan ook al eerder op: die muis gaat nog een lange staart krijgen…
Inmiddels gaat het om twee groepen belastingbetalers.

De eerste groep zijn de mensen die in het verleden belasting over hun Box3-inkomen hebben betaald, terwijl dat volgens de uitspraak van de Hoge Raad niet had gemogen. Als zij geen bezwaar gemaakt hadden tegen die belastingbetaling (en dat zijn verreweg de meesten) dan kunnen zij fluiten naar hun centjes. Daar worden die mensen natuurlijk niet vrolijk van, zacht gezegd. Er liggen dus inmiddels al ruim 115.000 verzoeken bij de Belastingdienst om ‘ambtshalve herziening’ en die stapel groeit gestaag en al die verzoeken moeten dus…..
De tweede groep zijn degenen die nu (vanaf zeg 2019) ook Box3-belasting moeten gaan betalen en niet het risico willen lopen dat het straks toch weer anders wordt dan de (wat soepelere) regeling die er nu (sinds 2019) is en dus tezamen met hun aangifte gelijk ook maar een bezwaarschift indienen, want je weet maar nooit immers?
Ook de Consumentenbond is zich er inmiddels mee gaan bemoeien door mensen met een grief te verzamelen en ‘in overleg’ te gaan. Komt er niets uit dat overleg: rechtszaak!
Fiscale beroepsorganisatie SRA is overigens ook al in gesprek met het Ministerie van Financiën en vraagt daarom iedereen nog even te wachten met verzoekschriften, bezwaarschiften en/of beroepsprocedures.
En dat allemaal omdat StasFin van Rij -nadat de overheid stevig op de vingers is getikt door de Hoge Raad- vond dat dat wederrechtelijk verkregen belastinggeld beter aan nuttigere dingen kon worden besteed. Blijft bijzonder.