(Te?)veel geld zit opgepot in B.V. ‘s

Het Centraal Planbureau heeft weer eens het werk van het CBS (over-)gedaan en uitgerekend hoe het zit met de financiën die zitten in de vele B.V. ’s die NL kent. Best een interessant onderzoek overigens, voor als je een avondje niks leuks te doen hebt dan natuurlijk. Ik heb het nog niet helemaal doorgelezen (het is ook best veel, en complex ook), maar schieten we gelijk eens door naar de conclusies in paragraaf 6.

NL telde in 2018 blijkbaar ongeveer een miljoen B.V. ’s die samen een omzet draaien van rond de 500 miljard per jaar en veel heel verschillende dingen doen. Mooi, weten we dat ook weer. Daarna worden de conclusies echter wat waziger. Dan gaat het CPB namelijk een onderscheid maken tussen Holdings en werkmaatschappijen en dat is best lastig, weet ik uit de praktijk. Voorbeeldje: waar zitten dan de tussenholdings bijvoorbeeld? En op basis van het hebben van een pensioenvoorziening op de balans vaststellen dat het om een PensioenBV gaat? Oei! En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar dat doe ik niet: eerst alles maar eens even goed doorlezen.
Maar hoe het ook zij: op basis van deze bevindingen wordt dus straks wel beleid gemaakt….
Het CBS heeft overigens zelf ook zitten rekenen en vond dat er in NL 346.000 mensen waren met ‘mogelijk’ (!) een opgepotte winst van zo ’n 28 miljard in hun B.V. ‘s. Even rekenen: dat is dus gemiddeld ongeveer € 81.000 per persoon. Nou nou, dat zijn nog eens vermogens zeg!