Belastingadviseurs onder de loupe

Mijn beroepsgroep mag zich verheugen in de bijzondere aandacht van de overheid de komende jaren: we zijn onderwerp van een ‘ambtelijke verkenning’ naar onze kwaliteit en ons gedrag. Zo!
Dus als je binnenkort bij me langskomt en je voelt je bespied door moeilijk kijkende figuren aan de overkant: that is what it is. Dat controleren van onze kwaliteit en gedrag gebeurt overigens natuurlijk al jaren en op zich is daar ook helemaal niets mis mee, integendeel
: er zijn ook in mijn vak de nodige rommelaars te vinden.
Ingewikkeld wordt het natuurlijk wel als daarmee ook onze klanten in die bijzondere aandacht worden meegenomen en dat kan natuurlijk ook niet anders. Zo begon ooit ook de beruchte ‘Toeslagen-affaire’, met een controle op ‘Faciliteerders’ (dat is de ‘F’ in het CAF 11-onderzoek) en we weten inmiddels allemaal waar dat toe geleid heeft.
Anyway, als ik die moeilijk kijkende mensen in trenchcoats aan de overkant zie staan draai ik dit liedje.

Maar…. mijn beroepsgroep is niet de enige die ‘bezoek’ krijgt van de Belastingdienst! Ook jij als ondernemer kunt een bezoekje telefoontje krijgen. Ik citeer: “De Belastingdienst wil inzicht krijgen in de (fiscale) compliance van mkb-ondernemingen. Tussen 7 juni en 17 juli 2022 kan onderzoeksbureau I&O –  in opdracht van de Belastingdienst – uw klant schriftelijk benaderen. De ondernemingen zijn willekeurig geselecteerd uit de hele mkb-populatie. Het onderzoek moet de Belastingdienst inzicht geven in de houding, intenties, ervaringen en vaardigheden van mkb-ondernemers en de redenen van hun aangiftegedrag. De Belastingdienst wil met de inzichten die uit dit onderzoek komen, de dienstverlening aan mkb-ondernemingen verder verbeteren.”