Wel/geen (*) werknemer, het blijft lastig

Vorige week schreef ik er toevallig nog over in ‘mijn nieuws‘: de schier eindeloze discussie over het definitieve antwoord op de vraag of iemand die je inhuurt voor een klus wel of niet juridisch en fiscaal als ondernemer gezien mag worden. Of toch werknemer is, inclusief de juridische en fiscale kerstboom die je daar voor op moet tuigen. En zie daar: deze week komen ‘de’ werkgevers en ‘de’ werknemers met een gezamenlijk idee.
Hoofdlijnen van dit idee: minder, minder, minder (oeps..).
Minder zelfstandigen, minder flexwerkers, minder lang uitzendwerk en minder geen nulurencontracten meer. En minder geen fiscale faciliteiten meer voor de echte zelfstandigen. Wel meer flexibiliteit voor werkgevers die intern willen schuiven en zelfs werknemers tijdelijk naar huis mogen sturen wegens minder werk. Minder loon dan ook wel, maar daar mag (als ik het goed begrijp) de belastingbetaler voor opdraaien.
En een minimum uurtarief voor wie als zelfstandige gezien wil (blijven) worden: € 35 per uur.
Gaat dit idee zo ook praktijk worden? Niet helemaal, schat ik nu in. Maar wel grotendeels: de nieuwe regering is vast heel blij met dit idee.
Of het straks uitvoerbaar is? Natuurlijk niet (net zo min als al die andere regels uit het verleden), maar het is wel weer een mooi nieuw decor, met een fris verfje. Kunnen we er met z ’n allen weer een paar jaar tegen….