Regering rekent fiscale verschillen werknemer vs. ondernemer uit

Ik schreef op deze webplek al vaker over de verschillen in belastingheffing tussen werknemers en zelfstandigen: een interessante, onuitputtelijke, maar tegelijk ook moeilijk grijpbare materie. Maar -dat schreef ik hier ook al vaker- ‘de politiek’ wil minder zelfstandigen en een manier om dat voor elkaar te krijgen is de zelfstandige (fiscaal) duurder te maken. Want één ding is wel zeker: een zelfstandige betaalt (meestal) minder Inkomstenbelasting dan een werknemer.
Maar hoeveel minder dan? Dat is dus nogal ingewikkeld want de Nederlandse fiscale regels zijn nogal complex, zacht gezegd. Wat doe je in de berekeningen bijvoorbeeld met het fiscale effect van de rente-aftrek Eigen Woning, aftrek ziektekosten, wat doe je met de FOR, wat doe je met premies voor AOV en oudedag? Wat doe je met de Toeslagen, wat doe je met …. nou ja, je snapt ‘m al wel: het is als het vergelijken van appels, bananen en druiven. En dan ook nog die bij de Appie, de Lidl en de Natuurvoedingswinkel. Niet te doen eigenlijk, in ieder geval nooit de complete waarheid en al helemaal niet van toepassing op een concrete werknemer of zelfstandige. Maar niet getreurd: de StasFin doet het gewoon (wat op zich misschien lovenswaardig is) en laat alle nuances gewoon weg (en dat is dan weer wat minder).
Wie wel van een cijferlijstje of 20 houdt: hier zijn de resultaten (klik op de 2e ‘Nieuwsbron’ onderaan) van al dat politieke en ambtelijke rekenwerk.
Ik ga het niet narekenen, maar ik heb alvast wel de nodige vragen. Gewoon, uit de praktijk….