Pinnen gaat geld kosten, geld afstorten ook

Ooit, in de tijd van mijn vader nog, ging bijna alles contant: het wekelijkse loonzakje, boodschappen, de kapper, … Toen moesten onze (voor-)ouders ‘aan de bank’ (meestal dus toen: de Postbank), maar ondanks dat, de meeste dingen bleven contant (voor de jongeren onder ons: dat haalde je dan op bij de balie van je bank). Maar de tijden veranderen: contant geld raakt uit de gratie. Kwestie van moderniteit natuurlijk, maar onderschat ook niet onze overheid hier die het liefst geen contant geld meer ziet rondgaan. Want cash = (vaak) zwart, crimineel geld.
Daarnaast: al die pinautomaten ontploffen tegenwoordig steeds vaker. Contant geld wordt zo te duur voor de banken en dus slaan we de richting in van het betalen om je eigen geld contant op te halen.
Betalen, voor je eigen geld. Moet je toch even aan wennen…..
NIBUD ook boos: er zijn veel mensen die dat contante geld een prima manier vinden om hun financiën in de hand te houden. Vaak ook mensen die het al niet breed hebben en dan ook nog eens moeten gaan betalen…. Mooi woord trouwens: ‘Saldinisten’. Dat kende ik nog niet.
Wie straks dus ook de klos zijn: ondernemers die klanten hebben die contant betalen. Het afstorten van dat geld gaat ook geld kosten (alsof het dat niet nu ook al doet). Zelfs als het er (bijna) niet meer is, blijft cash een cashcow. Ik doe maar een gouwe ouwe in de pot.
Oh ja: alles giraal maakt het belasting heffen ook wat makkelijker, en daar zijn ze nu al goed in….. Niks aan de hand dus, alles volgens plan. Ik voorzie over een paar jaar: hey, psssst, pssst: contant geld nodig?