Overheid moet cryptovaluta verbieden

Dat (verbieden dus) vindt tenminste de directeur van het Centraal Planbureau (CPB). Want? Die cryptovaluta (de Bitcoin dus, en inmiddels vele andere) gaat instorten en dan moeten er een heleboel mensen huilen, vreest de directeur. Zou dat kunnen, dat instorten? Ja hoor, dat zou zomaar kunnen. Weet ik veel.
Of niet natuurlijk, wie zal het weten. Mooiste citaat van de directeur vond ik toch wel deze: “Het product heeft zelf immers geen intrinsieke waarde en ontleent zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen.” En dat is met de Euro anders dan? Of met de Dollar? De Gouden Standaard hebben we allang overboord gegooid, dus wat is dan nu nog de intrinsieke waarde van de Euro? Dat de waarde door de overheid gegarandeerd wordt? Oei, wie een beetje inzicht heeft in de economische geschiedenis wordt daar toch wel wat nerveus van. Ken je de film ‘Under the Vulcano’? Nou zoiets.
Maar goed, terug naar onze directeur. Want ik zie het al helemaal voor me: een puur digitaal fenomeen, dat ook nog eens anoniem is. En dat gaan we verbieden? Hoe dan? Net als bij drugs, zwart geld, ….? Of bij die miljardairs in de VS die (bijna) geen belasting betalen? Of … nah ja, laat ik maar ophouden. Het CPB, die van alles plant ….. dat bijna nooit zo uitkomt. Liedje!