Gaat de ‘jubelton’ eraan?

Jubelton? Is dat nou weer? Dat is de € 100.000 die ouders belastingvrij (schenkingsbelasting) sinds een paar jaar eenmalig aan hun kinderen kunnen schenken geven voor het kopen van een huis, een verbouwing daarvan en/of het aflossen van de hypothecaire lening.
Want dat is niet eerlijk, die zogenaamde ‘jubelton’: zoveel geld weggeven kunnen alleen ‘rijke’ ouders doen en dat bevordert dus allesbehalve de zo gewenste gelijkheid. En het drijft de huizenprijzen op, althans dat is een gedachte, waardoor die ongelijkheid nog verder ……
Nou ja, je snapt ’t al, toch?
Maar nu even serieus: zakjapanner (Excel is ook goed) + wetboeken erbij en kijken. Stel die speciale vrijstelling wordt afgeschaft, hoeveel schenkbelasting moet er dan over een schenking van € 100.000 aan een kind betaald worden? Antwoord: een ruimte € 10.000 als je het een beetje handig doet. Nou nou. Dan gaan ze dat echt niet meer doen hoor, die rijke ouders…. En ‘de politiek’ heeft weer een mooie daad verricht.
En dan hebben we natuurlijk ook nog dit.
’t Is me toch allemaal wat tegenwoordig, met die huizen. Ik doe er maar weer een liedje bij, voor de gezelligheid. Deze mag ook.