Dingetjes kopen buiten EU ingewikkelder, en (veel) duurder

Wie doet het (soms) niet: goedkope dingetjes kopen in (via) China, of …
Via AliExpress dus bijvoorbeeld. En soms weet je niet eens dat je dat doet omdat je iets koopt bij een webshop in NL, maar die levert dat dus nogal eens direct vanuit China (‘dropshipping’). Dat goedkope, en makkelijke, gaat er vanaf 01 juli 2021 wel vanaf: de EU wenst Btw te gaan heffen op die importen en daarvoor is een knap ingewikkeld ambtelijk apparaat opgetuigd.
Uitleg over dat apparaat (en de gevolgen voor jou) vind je (o.a.) hier. Vooral kleine aankopen komen met die nieuwe regels ineens terecht in een wervelwind aan organisaties, instanties en belastingheffingen. Dat kun je niet veranderen: het gaat aan de grens gewoon gebeuren en pas daarna mag jij als koper kijken wat er allemaal aan je pakketje vast blijkt te zitten. Als ik een voorspelling mag doen: dan gaat de lol van die pakketjes er wel snel af.
En als je die aankopen als bedrijf, ondernemer doet? Dan wordt het helemaal een feest, maar dat schreef ik hier al eerder op.
Ali is er inmiddels ook achter en schijnt te werken aan een depot in België van waaruit dan die leveringen gaan plaatsvinden en dat is dan weer binnen de EU en dan gelden weer andere regels… die ook weer niet erg simpel zijn, zeker niet als je als bedrijf dingen bestelt.
Bezint eer gij begint.