Bol.com & de Btw

Ik zie het in jullie boekhoudingen natuurlijk: jullie kopen zakelijk wel eens wat bij ‘Bol.com’. Nee hoor, helemaal niet erg, prima zelfs; ik doe het ook. Maar wat ik sinds ergens halverwege vorig jaar ook zie: steeds vaker krijg je dan geen oude, vertrouwde en complete Btw bon meer, maar alleen een ‘alles op een rijtje’ en onder dat ‘alles’ zit dus niet meer de Btw en je weet: voor Btw-aftrek heb je nou eenmaal een geldige Btw bon nodig. Trouwens: dat ‘alles’-lijstje is niet eens een factuur, het is …. tja wat is het eigenlijk?
Terug naar de Btw: dan wordt zo ’n aankoop toch ineens 21% duurder dan je dacht, plus een hoop gedoe als ik dan toch om een geldige Btw bon vraag of je (heel goed!) daar zelf al naar op zoek gaat.
Hoe komt dat nou, waarom is dat niet meer zo makkelijk?
Omdat Bol.com vroeger dingen inkocht en ze vervolgens aan jou verkocht, met Btw bon en al dus, als een gewone handelaar. Maar Bol.com ontwikkelt zich (ook) steeds meer tot een platform waar andere handelaren van diverse aard, land en allooi hun spullen (via Bol.com) aan de man mens brengen en als je die dan koopt, koop je die dus niet bij Bol.com (die vangt alleen een interessante commissie over de verkoop), maar bij die handelaar en voor een geldige Btw bon moet je dan dus ook bij die handelaar zijn en niet bij Bol.com. Zit die handelaar niet in Nederland dan is het dus ook nog eens een levering uit een ander EU-land (dus een ICL, inclusief alle formaliteiten) of zelfs een import van buiten de EU (met voor ondernemers 0% Btw + aangifteplicht).
Kortom: toch eerst maar even checken dus!
Vooraf! Gekocht (besteld) & al betaald = vaak te laat.
Overigens: dit is niet alleen bij Bol.com zo, bij bijvoorbeeld Amazon, Alibaba, eBay, …..: idem dito!!
(En als we het dan toch over Bol.com hebben: gnagnagna……)