FIOD analyseert 4.546 aangiften: belastingadviseur de bak in

Acht maanden brommen, dat is de straf voor een vakgenoot die wel heel erg ruimhartig omging met zijn ‘maatschappelijke verantwoording’ (en de fiscale wetgeving). Dat komt vaker voor, ook in mijn vak heb je natuurlijk boeven. Wat deze zaak bijzonder maakt is de manier waarop de boef tegen de lamp liep: zijn aangiften werden vergeleken met alle andere aangiften.
Moderne techniek dus: algoritmes! Geen noeste handarbeid met stapels dossiers op (en rond) het bureau: een computerprogramma dat dat uitpluist. Mooi toch, of niet dan? Met de uitkomst van een Chi kwadraattoets met 0,1% toeval. Bij minder dan 21% is het statistisch al geen toeval meer, kun je nagaan…..
Ik bedenk me dan wel: als de Belastingdienst deze methode meer gaat gebruiken om ‘afwijkend’ aangiftegedrag te ontdekken komt iedere belastingadviseur met bijzondere klanten snel in beeld….. ­čśë