AFM waarschuwt: pas op met geld lenen bij ‘alternatieve financierders’

Bekend: veel bedrijven (& particulieren ook) hebben het in dit Corona-tijdperk moeilijk. Op allerlei manieren en om allerlei redenen, maar vaak (ook) financieel. Soms is geld lenen een goed noodverband, maar waar? ‘De’ banken zijn op dit moment niet zo scheutig met geld, zeker niet als het toekomstperspectief (op zijn minst) nogal mistig is. Logisch ook wel: dat geleende geld moet natuurlijk wel terugbetaald (kunnen) worden, banken zijn geen filantropische instellingen.
Naast ‘de’ banken zijn er de laatste jaren nogal wat bedrijven opgekomen die ‘goedkoop’ en ‘makkelijk’ geld uitlenen: crowdfunders, flitskredieten, factoring en leaseconstructies (al dan niet gekleed in fancy digitale platforms met dito ‘makkelijke’ voorwaarden).
Pas daarmee op, waarschuwt de AFM. Voor je het weet betaal je 126% rente (pardon, 126?!) of meer (400%, huh?) of zit je vast aan voorwaarden die op een moderne (en dus digitale) vorm van een wurgpaal lijken. Maar ook ik weet het: het is soms makkelijk praten vanaf de zijlijn en de verleidingen zijn soms groot.
Leuk liedje dan maar weer, als troost. En waarschuwing.