UBO mag van de rechter, maar er is wel een probleempje

UBO, is dat? UBO staat voor Ultimate Benificial Owner, een mooie Engelse term die grofweg betekent: uiteindelijke winstgenieter, of zoiets. Dat is dus degene (een mens) die er uiteindelijk met de winst vandoor gaat. Pietje D. kan dus tig B.V.’s ertussen schuiven, gevestigd op tig belastingparadijselijke eilanden, Pietje D. is en blijft de UBO. En UBO ’s moeten zich sinds 2021 van de EU zichtbaar maken. Bij (via) de KvK, in het UBO-register.
Dat was voor velen nogal schrikken omdat dat dus ineens ook bleek te gaan over allerlei verenigingen en stichtingen. En veel B.V.-aandeelhouders waren er ook niet zo happy mee dat hun gegevens zo makkelijk vindbaar zouden gaan worden. Protest dus, en -het is immers 2021- een rechtszaak. De rechterlijke uitspraak ligt er nu en de rechter zegt eigenlijk twee dingen. Een: het is dwingende EU-wetgeving, dus ik kan er niets aan doen.
Twee: het is inderdaad zeer de vraag of dat UBO-register niet in strijd is met het (door diezelfde EU zo hoog gehouden) recht op privacy.
Tja.
Blijkbaar zijn ze in Luxemburg verder dan wij in NL; die zijn al naar de Europese rechter gestapt met die privacy-klacht. Je hoort, binnenkort.