Het Corona-tijdperk, week 54: ‘aanslagenaffaire’?

Het begint langzaamaan te donderen achter de horizon: ondernemers die hun hoofd nauwelijks boven water kunnen houden, steunregelingen die ondernemers van de regen in de drup duwen, steunfraude, discussies.
En natuurlijk de vraag: en hoe nu verder?
Om met die laatste te beginnen: de regering broedt op een ‘herstelplan‘. Ondertussen komen er steeds weer (en meer) nieuwe regels, nu weer voor de TOZO, blijkt dat zo ’n 1/3e van de aanvragende ondernemers niet voldeden aan de eisen voor de TOGS (de voorganger van de TVL) terwijl de nieuwe TVL-steun rond de 210.000 steunzoekende ondernemers aantrok.
Afgelopen week viel ook (bij mijn weten voor het eerst) de term ‘aanslagenaffaire’; vanwege de ondernemers die door een steunaanvraag in zwaar weer terecht zijn gekomen, zoals dit verhaal. En dit.
In mijn vakgebied is inmiddels de discussie losgebarsten of je nou wel of niet uitstel van belastingbetalen moet aanvragen. Belastinguitstel krijg je als ondernemer heel eenvoudig: keertje piepen en klaar is Kees, uitstel krijg je (dus) ook als je het eigenlijk niet nodig hebt. Tegelijk duiken er overal berichten op dat de overheid overweegt om al die uitgestelde belastingbetalingen straks kwijt te schelden en dat is dan niet zo mooi voor al die ondernemers die hun eigen geld hebben opgegeten, rood zijn gaan staan bij hun bank e/o leverancier of geld hebben geleend bij familie of vrienden. Tja. Werk a/d winkel straks voor #functieelders?