Het Corona-tijdperk, week 49: het begint nu echt te knellen

‘De maatregelen’ (in verschillende vormen) zijn nu dus al bijna een jaar van kracht en de financiële en economische gevolgen worden steeds zwaarder te dragen, in ieder geval voor ons als ondernemers. Voor de een is dat (veel) meer dan voor de ander natuurlijk, onderzoeken wijzen uit dat ongeveer 1/3e van ondernemend Nederland noemenswaard pijn lijdt.
Veel ondernemers hebben op de nodige plekken (hun bank, klanten, de belastingdienst) schulden gemaakt. Schattingen variëren van minstens 30 tot 40 miljard, die schulden gaan steeds zwaarder wegen en experts beginnen zich steeds grotere zorgen te maken.
Op de eerste dag dat het aanvragen van de nieuwe TvL-subsidie (voor Q1 2021) opengesteld werd kwamen er al zo ’n 12.000 ondernemingen aan het loket. Ondertussen wordt het zoeken naar steunfraudeurs (en/of ondernemers die niet goed kunnen rekenen) langzaamaan opgevoerd en las ik ook dat veel NOW-1-subsidie terugbetaald moet gaan worden; er zou zich zelfs een nieuwe ‘Toeslagen-affaire’ aandienen… Toe maar!
Ohja: er is een nieuwe steunmaatregel bedacht: de TONK (aan nieuwe afkortingen is er in ieder geval geen gebrek).