Het Corona-tijdperk, week 44: het ontstaan van een nieuwe KOT-affaire?

Herinner je je nog? Uit maart/april vorig jaar? De overheid had ‘diepe zakken’ als het erom ging bedrijven financieel door de Coronatijd te slepen; het mocht allemaal ook wat kosten. Nou viel dat diepe toch wel wat tegen, maar daar heb ik het nu even niet over. De steunmaatregelen lopen nu een maand of 10 en de eerste shit komt bovendrijven: fraude, misbruik.
De FIOD is een onderzoek gestart naar ‘Witwassen en fraude met de TOZO-uitkering’ (en niet alleen bij dit geval, er zijn er heel wat meer gevonden). Ook de TOGS?TVL-steun wordt nader onder de loupe genomen. En er is een pijnlijke discussie ontstaan over de NOW-regeling waar (vaak) een accountantsverklaring bij nodig is en die accountants zijn nogal prijzig natuurlijk. Zijn het dan ‘aasgieren’ die (mee) profiteren van de regels? Nee, vinden de accountants zelf.
En ondertussen dreigt er acute geldnood bij zo ’n 33% van alle ondernemingen, aldus de ABN. Ik zie weer een onderzoekscommissie uit de Tweede Kamer aankomen, als we allemaal een prikkie hebben gehad.