Eindejaarstips 2020

De eindejaarstips-traditie houdt aan, zelfs in deze Coronatijd. Want ook in deze tijd moeten we fiscaal werken, denken en rekenen per boek-/kalenderjaar en we hebben dus vanaf nu nog een (halve) maand hebben om fiscale slimmigheden voor 2020 te bedenken en uit te voeren….
Laat ik eens stevig beginnen: de Register Belastingadviseurs maken jaarlijks een kloek boekwerk met (alle?) eindejaarstips: een mooie inspiratiebron.
Er zit vast ergens iets voor je bij…. al is het maar een genoeglijke avond lezen.

Ik doe daarnaast ook jaarlijks nog een kwartje in de collectebus door wat zaken op te sommen die dichter bij huis liggen. Bedenk wel: fiscaal denken is en blijft altijd maatwerk; wat voor de een handig is, is voor de ander juist onhandig. Als je dus ergens aan denkt, of op een idee gebracht bent: overleg met me. Soms is jouw situatie net even anders dan… en/of kan het nog beter. Denk ook even door: je fiscale inkomen bepaalt al jaren niet alleen je belastingafdracht, maar het bepaalt ook zaken als Toeslagen en Studiefinanciering (je eigen/aflossing of die van je kinderen) en soms kun je dus ruimhartig scoren op vele fronten door het slim aan te pakken. Ik heb hier gevallen gezien waarin de uitgaven voor meer dan 100% door de overheid betaald zijn (ja, Sinterklaas bestaat echt, soms).

Hoe kun (moet) je denken (en rekenen)?

* Je winst 2020 gaat matig worden (je weet meestal wel waar in jouw geval het fiscale break-evenpunt ligt want dat hebben we vaak genoeg besproken. Maar als je twijfelt: bel, mail). In dit geval schiet je met fiscale aftrekposten weinig tot niets op en kun je je geld beter opsparen voor fiscaal nuttige uitgaven in 2021. Maar zelfs dat hoeft in jouw geval weer niet waar te zijn.
* Je winst 2020 gaat goed tot heel goed worden. Ja, dan hebben fiscaal handige uitgaven vaak zin. Niet alleen fiscaal, maar dus mogelijk ook op andere fronten.

Zaken die altijd voor de hand liggen:

Kijk eens rond in je kantoor e/o werkplaats: nog dingen nodig die altijd van pas komen maar waar je nu toevallig nog even niet om zit te springen? Misschien toch maar in 2020 kopen dan? Gereedschap, printertje, papier, postzegels, een volle benzinetank, tablet, …. ? Je hebt er altijd wat aan, ook volgend jaar.
Denk er aan: zaken die meer dan € 450 kosten (ex. btw, tenzij je van Btw bent vrijgesteld – dan incl. Btw) zijn geen kosten maar investeringen en op investeringen moeten we in 5 jaar afschrijven. Die nieuwe laptop van € 600 die je dit jaar nog koopt levert je dus een aftrekpost op van € 10 in 2020. Ook mooi, maar dat schiet fiscaal dus niet op.

Voor investeringen is er wel de Kleinschaligheidstoeslag (KIA): een extra en eenmalige aftrekpost van 28% (naast de gewone afschrijvingen) op de aanschafprijs. Aan die toeslag zitten wel twee voorwaarden: 1) het moet dus altijd gaan om zaken die tenminste € 450 per stuk kosten en 2) het totaal aan die investeringen in 2020 moet tenminste € 2.400 zijn. Zit je nu al op of over die grens van € 2.400 dan is het fiscaal voordelig zaken die je toch al wilde kopen nog dit jaar aan te schaffen. Ga je die grens niet halen: misschien is dan 2021 een fiscaal handiger jaar?

Lijfrente en/of banksparen. De premie die je in 2020 betaalt kun je aftrekken van je inkomen (winst) 2020, maar daar zijn wel de nodige rekenregels voor die rekening houden met van-alles-en-nog-wat. Is allemaal uit te rekenen, ook nu nog. Betalen moet (in veel gevallen) wel voordat 2021 begint. Maar: je kunt het ook via de band van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) spelen en even 2021 afwachten.

Toeslagen & vermogen
Kun je aanspraak maken op de Toeslagen van 2021 dan moet je naast je inkomen ook letten op je vermogen. Het bepalende peilmoment is je vermogen op 01-01-2021 (31-12-2020 dus eigenlijk) voor de Toeslagen van 2021 (!). Denk eraan: vermogen is meer dan alleen je bank- en spaarsaldi; meetellen doen ook (groene) beleggingen, 2e (vakantie)huizen e.d. Wat niet meetelt is vermogen in je bedrijf.

Vermogen in Box 3. Misschien kun je nog wat aan je vermogen sleutelen voor de peildatum? Groene beleggingen? Banksparen/lijfrente? Aflossen leningen, hypotheek? Openstaande rekeningen betalen? 
Die belastingaanslag toch nu maar vast betalen?