PSD2 on the move

Weet je nog? Van PSD2? Nee, vast niet… Maar ik help je even herinneren. Kort samengevat is PSD2 een EU-regel waarin je financiële provider (dat is 2020-newspeak voor een bank) aan derden toegang moet geven tot al je betalingsverkeer als jij daar toestemming voor geeft, die derde kan overigens ook dit bank zelf zijn. Je bankgegevens mogen dan gebruikt worden voor….. van alles en nog wat.
Ik kom nog uit een tijd waarin je met zo ’n idee alleen al met pek en veren besmeerd de stad werd uitgejaagd, maar dit is 2020. De Nederlandse Bank was benieuwd hoeveel mensen zich dit lieten welgevallen en wat blijkt: ongeveer 25%, maar dan vooral door hun eigen bank. Dus nauwelijks nog door ‘echte’ derden zoals Apple, Facebook en Google. Dat komt dan weer vooral (volgens DNB) omdat we nog nauwelijks door derden hiervoor benaderd worden. We gaan dus vast binnenkort zien wat er gaat gebeuren, ‘ze’ zijn vast nog aan het broeden daar op ‘an offer you can ’t refuse’.
Wat ik hiervan vind? Helemaal niets, vooralsnog.