De overheidsplannen 2021

Oftewel -inderdaad- ‘Prinsjesdag’, het was weer zover afgelopen dinsdag (sinds mijn jeugd vraag ik me af: waar zijn die prinsjes dan?). Voor wie zin (& tijd) heeft alles zelf eens door te lezen in plaats van te vertrouwen op welke krenten journalisten en politici uit de cijfer- en letterpap halen, dat kan hier.

Ik vind dan altijd bladzijde 12 leuk om mee te beginnen, de totaalcijfers: € 293 miljard inkomsten, € 337 miljard uitgaven en dus € 44 miljard tekort. Dat is zoveel geld, dat kun je als gewoon mens niet bevatten. Maar voor zoiets hebben wij in ons vak wel een trucje: kleiner maken. We zijn in NL met (bijna) 17,5 miljoen inwoners, hoeveel is het gemiddeld per neus? Dat ga ik uitrekenen: ongeveer € 16.750 inkomsten, € 19.250 uitgaven en dus € 2.500 tekort. Kijk, dat is te behappen nietwaar?
We hebben nog een ruime 3 maanden om te bedenken waar we die € 16.750 vandaan halen in 2021 (want inkomsten voor de overheid zijn uitgaven voor ons, toch?). En ohja: wie gaat die € 2.500 tekort betalen? Uiteindelijk onze kinderen, want dat geld gaan ‘we’ lenen en zij betalen dan dus straks de aflossing (en succes ermee kids… – maar vrees niet: onze ouders hebben dat zo ook gedaan en wij hebben het ook overleefd). Tot slot: als je hier problemen mee hebt, doe dan de ‘rijkdomtest‘…… (wel bijzonder dat ze daar inkomen en vermogen door elkaar halen, maar goed).
Door naar mijn vak: de belasting- en inkomensplannen. Die staan natuurlijk ook in het plan opgeschreven en ik wend mij dan maar naar mijn vakpers voor uitleg en analyse want om alles zelf uit te pluizen ben ik te lui.
Hier vind je een opsomming en hier een andere.
En mocht het Corona-virus weer toeslaan? Dan wordt alles anders…..