Vakantie! (bijna…)

Nee, ik ben nog niet weg, maar wel bijna. Nog 3 (werk-)daagjes en mijn seizoen 2019/2020 zit er weer op en wat een seizoek was het! Het is weer rustig op het financiële en fiscale nieuwsfront, zelfs Coronaberichten waren er vorige week bijna niet (stilte voor de storm? of gewoon stilte…).
Zo’n rusttijd is vaak hét moment om bommetjes te laten ontploffen en zo’n knal was er deze week: de EU verbiedt cadeaubonnen van +€ 50. Want dat is goed in de strijd tegen zwart geld. Daar moest ik even van bijkomen: cadeaubonnen = zwart geld? Blijkbaar dus. Tjonge, dat wordt voortaan opletten rond de Kerstdagen.
Grappiger vond ik afgelopen week een rechterlijke uitspraak die ging over een koppel (ook fiscaal partners) dat apart van elkaar aangifte Inkomstenbelasting deed (dat kan, handig is anders, maar het kan) en hun (blijkbaar substantiële, plus € 500.000) vermogen in Box3 aan de andere partner toerekende. Gevolg: bij beiden geen belastingheffing over het dat vermogen. Slim bedacht, maar de Belastingdienst lette blijkbaar goed op en het koppel werd in de fiscale kraag gegrepen en belast + beboet. Ze probeerden nog via de rechter onder de straf uit te komen, maar dat lukte niet.