Ondernemers niet blij met voorgestelde nieuwe belastingplannen

Nou, niet blij. Zeg maar boos! Het gaat ook niet om kleine veranderingen; van de hoeveelheid poten die in deze plannen onder de fiscale faciliteiten van kleine ondernemers worden weggezaagd kan ‘Den Haag’ een aardig vreugdevuur bouwen.
Citaat uit de boze reactie: ‘Vijlbrief schrapt de zelfstandigenaftrek, hij schrapt de MKB-winstvrijstelling. Hij zet een streep door alle fiscale tegemoetkomingen.’ En zo zie je maar weer: eerst zijn (kleine) ondernemers gewone mensen, dan ineens vitaal en belangrijk, onmisbaar en dan zijn het weer graaiers uit de belastingpot. Voor ’t idee: stel een kleine zelfstandige met € 25.000 omzet, € 5.000 bedrijfskosten en dus € 20.000 nettowinst. Die betaalt nu € 0 aan Inkomstenbelasting en een kleine € 500 aan Bijdrage ZvW. Haal je de Zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling weg dan wordt dat ongeveer € 3.000 Inkomstenbelasting en € 1.000 Bijdrage ZvW. Auw! En dan hebben we ook nog de gevolgen voor de Toeslagen en de Studiefinanciering.
Maar dit is nog niet alles: er zijn ook (vergaande) plannen om (kleine) zelfstandigen te verplichten een oudedagsvoorziening en een arbeidsongeschiktheidsverzekering te kopen. Wat dan misschien weer niet mag, van Brussel…..
Je ziet het: het gewone leven komt weer een beetje op gang….