Het Corona-tijdperk, week 14

Ja, het was alweer week 14 afgelopen week. Alles went. Toch? Of niet? Bij de Appie bij mij tegenover wordt al (weer) geklaagd: over de wachtrijen soms, over het steeds maar veranderende karretjesbeleid (nee, ik snap ’t ook niet) en over nog veel meer (dat niets met de Appie te maken heeft). Zoals gezegd: het went.
Wat ook weer terug is: misbruik. ‘Steunfraude’, schijnt dat nu te heten (in mijn jonge tijd was dat heel iets anders…). Nogal wat ondernemers vluchten ineens de B.V. in omdat ze privé niet mee in het faillissement willen gaan.
Inmiddels komen er ook steeds meet cijfers los over het gebruik van de overheidssteun. In de regeling voor het uitstel van belastingbetaling blijkt er voor ruim 10 miljard uitstel te zijn gevraagd (door 185.000 ondernemers en dus ongeveer € 54.000 gemiddeld, huh? Dat is veel). Maar er was ook een meevaller voor de Belastingdienst: de afkoop van Pensioenen in Eigen Beheer (weet je nog oudje?) bracht 3,5 miljard extra in de belastingkassa. Het aantal TOGS-1-aanvragers komt nu op ruim 200.000 en dat gaat blijkbaar om 790 miljoen (die klopt wel: € 4.000 per aanvraag). Of de nieuwe TOGS-regeling gaat werken (en wat die gaat kosten) weten we nog niet; strenger wordt ‘ie in ieder geval wel.
’t Wordt mooi weer komende week; neem het ervan (nee, niet van de staatssteun)!