Klein(st)e ondernemers worden gefouilleerd

De Belastingdienst is van plan hele kleine ondernemers (= jaaromzet minder dan € 10.000) die toch de Zelfstandigenaftrek claimen bij hun aangifte Inkomstenbelasting 2019 te gaan fouilleren. Nee, niet letterlijk natuurlijk, maar via een vragenbrief: voldoen zij wel aan de eisen die aan die Zelfstandigenaftrek (immers toch een stevige fiscale aftrekpost) worden gesteld?
Er gaan zo ’n 1,4 miljoen ondernemers aangifte 2019 doen, waarvan er zo ’n 450.000 als doe-het-zelver. Blijkbaar wordt er nogal eens de Zelfstandigenaftrek geclaimd (waarvoor onder andere minimaal 1.225 aantoonbare werkuren nodig zijn) terwijl de jaaromzet zo laag is dat je inderdaad de vraag kunt stellen: is dat wel logisch, die (o.a.) 1.225 werkuren? Die vraag is de Belastingdienst nu dus ook van plan maar eens te gaan stellen.
Ik leg het overigens toch nog maar weer even uit, want als er ergens misverstanden over zijn dan is het dit. Het wel of niet halen van die 1.225 werkuren bepaalt niet of iemand ondernemer is, het bepaalt alleen of iemand de Zelfstandigenaftrek kan claimen. Andersom: iemand die die uren niet haalt kan wel degelijk ondernemer zijn dus.