En daar komt ‘ie: de verplichte AOVerzekering

Het zat er al een hele tijd aan te komen: een verplichte verzekeringen voor (of beter: tegen de gevolgen van) arbeidsongeschiktheid voor ondernemers (nee, niet zzp ‘ers, ondernemers!). De sociale partners (werkgevers & werknemers dus) zijn het eens over een plan daarvoor en deze regering wil het heel erg graag, dus……. dat gaat er komen. Vanaf 2024, aldus het Algemeen Dagblad (die het weer heeft van het Financiële Dagblad).

Kort samengevat: het gaat (maximaal) € 200 bruto per maand kosten en de uitkering wordt (maximaal) € 1.650 per maand, ook bruto. Je mag als ondernemers ook voor een andere manier van verzekeren kiezen, maar dat moet dan minstens dezelfde uitkering omvatten.
En hier nog meer verse details van deze week, het plan zelf…. er valt dus zelfs iets te kiezen in het eigen risico (ojé!). Veel van dat cijferwerk in het AD-artikel snap ik niet (reken het zelf maar eens na…).
Het UWV (dat durven ze de Belastingdienst niet aan te doen dus) gaat het allemaal uitvoeren trouwens (ojé!) en de Belastingdienst (dat dan weer wel…) gaat de premies innen (ojé!).
Voor de ‘oudjes’ onder ons: dat gaat dus weer heel erg lijken op de WAZ (Wet Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen) van toch alweer een jaartje of 20 geleden. Die WAZ heeft het 6 jaar volgehouden (1998-2004) en is toen weer afgeschaft. Waarom afgeschaft? Het werkte niet, niemand was er blij mee, behalve dan misschien degenen die in 2004 nog een uitkering kregen dan.

Gaat deze nieuwe regeling wel werken? Ik heb geen idee. Maar: uitvoering door het UWV (die niks weet, noch snapt van ondernemers), maximaal € 200 premie per maand en een (vergeleken met de WAZ, dat was bijstandsniveau) toch ‘ruimhartige’ uitkering van € 1.650 per maand, bruto dat wel)….. Tja. Maar goed, de regering moet er zijn/haar plasje nog over doen en de politici ook – we gaan zien wat het gaat worden. ’t Is overigens (tot nu toe) wel een Polignacregeling; ‘bij U, over U en zonder U’; de ondernemers zelf hadden alleen maar ‘inspraak’, geen (mede-)zeggenschap.
En mocht je toch iets anders willen: dat schijnt dus ook te kunnen – moet je wel zorgen dat je dat uiterlijk in 2023 geregeld hebt.