Stevige fiscale storm op komst?

Nadat het jarenlang (sinds 2001 zo ongeveer) redelijk rustig fiscaal weer is geweest, is er nu toch echt een fiscale storm op komst. En een stevige, althans daar wijzen vele, zo niet alle, tekenen op. Minimaal een ‘code oranje’ lijkt mij. Om te beginnen dit, daar schreef ik al eerder over hier.

Als fiscale aftrekposten als de Zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling en wat nog meer gaan verdwijnen (al is het maar deels, dat is nu al aan de gang overigens!), er ook nog eens verplichte (!) verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid en wellicht zelfs voor ‘pensioen’ gaan komen gaat dat voor de gemiddelde ondernemer (en alle andere ondernemers trouwens ook) extra uitgaven van vele duizenden Euro’s per jaar betekenen.
Kunnen we (als ondernemers) daar iets aan, dan wel tegen, doen? B.V. oprichten? Malieveld, optocht met laptops? Kantoortje in Duitsland huren? Zo we dat al zouden willen natuurlijk, want dit is natuurlijk wel ‘politiek’ en je kunt hier heel verschillend over denken, vandaar dat het politiek is.
Het gaat overigens nog niet echt lekker met die verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers. Let vooral op die mooie tekst dat aan werkgevers en werknemers om advies gevraagd wordt. Misschien is een advies van de dichter des Vaderlands, ofzo, ook handig? Of van ‘Gekke Eddie‘ misschien?
Deze week las ik ook dat een proef met een oudedagsvoorziening voor de bouw, zorg en cultuur dreigt te mislukken. Bizar, een premie van 3% van de omzet…. Omzet! welke malloot wie verzint dat? Trouwens: over de bouw en de zorg gesproken, in die sectoren staat meer op het programma….
Wat moet je hier nou allemaal mee? Geen idee. Blijven volgen, dit gedoe. En vooral ook: gewoon adem blijven halen en doorwerken. En misschien wel nog even wachten met al te drieste toekomstplannen die jarenlange effecten (kunnen) hebben? Of (ook) dit?
Update 11 februari 2020: en daar is het eerste -en vernietigende- commentaar op de plannen.