Hoe zit het fiscaal nou met Brexit?

And…. they’re gone! Nadat we vanaf een jaar of 3 geleden (het referendum, weet je nog?) zo ongeveer het einde der tijden werden voorgespiegeld als het écht zou gaan gebeuren is het dus nu zover: de Brexit. Maar gisteren ging gewoon de zon weer op, regende het gewoon en de straatlampen gingen ook gewoon weer aan ’s avonds. So, what happened?
Nou…. eigenlijk niet zo heel veel, voorlopig dan. De ‘échte’ Brexit is namelijk pas eind 2020 en tot die tijd verandert er niet zo heel veel. De Belastingdienst bericht ons dat zowel voor de Omzetbelasting (Btw), de Inkomstenbelasting als de Vennootschapsbelasting alles dus nog een jaartje blijft zoals het was. Importeren, exporteren: er verandert niets. Werken voor bedrijven, of daar diensten inkopen: er verandert in 2020 niets.
Iets anders grensverleggend verandert overigens wel: diezelfde Belastingdienst heeft alle regels opgeschreven waar financiële en fiscale dienstverleners op moeten letten bij zogenaamde ‘grensoverschrijdende constructies’, dus ook die naar Engeland….. Dus je weet het nu: die pet past ook mij.