Belastingdienst gooit (te)veel VT ’s overboord

Het was weer feest afgelopen week: je kon geen Tv-programma, krant of site bekijken of er trok weer een parade aan boze ‘benadeelden’, geschokte politici en stuiterende journalisten voor je langs. De Belastingdienst had van (te?) veel mensen het alvast uitbetalen van belastingteruggaven stopgezet. Dus: boosheid alom, mensen op de rand van faillissement, treurnis & drama.

Even uitleggen hoe dat werkt (al jaaaaren): je hebt 3 soorten mensen in dit land: 1) zij die geen belasting hoeven bij te betalen en ook niet terugkrijgen, 2) zij die moeten betalen (meestal ondernemers dus) en 3) zij die belasting terugkrijgen (want fiscale aftrekposten, meestal hypotheekrente).
Over 3) hebben we het nu vooral. Die groep (als ze dat willen, want het hoeft niet – je kunt ook de aangifte afwachten) krijgt via een VT (Voorlopige Teruggave) alvast een voorschot op wat ‘het fiscale systeem’ verwacht dat zij aan belastingen gaan terugkrijgen, iedere maand een stukje. Het bedrag baseert ‘het fiscale systeem’ op wat er 2 jaar eerder uit de aangifte kwam, dus 2018.
Het kan zijn dat in ‘het fiscale systeem’ te zien is dat er in 2019 iets anders is, of lijkt te zijn, dan het in 2018 was, daar probeert ‘het fiscale systeem’ dan op de een of andere manier rekening mee te houden en daar zit dus ‘het probleem’, want 2019 is nou eenmaal geen 2020.
Niks aan de hand eigenlijk: als je VT is stopgezet, of verlaagd (wat al jaaaaren bij ongeveer 100.000 mensen gebeurt), gewoon weer een nieuwe (laten) aanvragen. Paniek overbodig. Lastig ja, maar paniek overbodig. Ondernemers kennen dit werkproces trouwens al jaren.
En zeker: het had allemaal (het is 2020 immers!!) wat ‘communicatiever’ gekund, maar huilende mensen op TV? Echt?
En ohja: als we toch bezig zijn: misschien kan deze omissie ook gelijk mee in de aanpassingen? Graag! Dank U.
En wat dacht de regering van dit probleem?