Terug van vakantie… en de VA’s 2020 vallen weer binnen

Nee, ik kan er ook niets aan doen: het is nou eenmaal weer de tijd van het jaar waarin de Belastingdienst iedereen (nou ja, iedereen: heel veel mensen) voorziet van een Voorlopige Aanslag, voor 2020 dus deze ronde. VA? Voorlopige Aanslag. Die VA heb je in twee soorten: de ene soort betekent dat je moet betalen, de andere dat je geld terugkrijgt (die wordt ook wel VT genoemd, Voorlopige Teruggave).

Welke van die twee het ook is, het eerste wat je natuurlijk moet (laten) doen is nagaan of die VA wel ongeveer kan gaan kloppen. De Belastingdienst baseert de cijfers op wat zij hebben, maar wat zij hebben is natuurlijk alleen je geschiedenis. Wat de toekomst (2020 dus hier) gaat brengen weet je zelf al niet, laat staan dat de Belastingdienst dat weet. Dus verwacht je dat de situatie in 2020 ingrijpend gaat veranderen: kijk dan goed of de VA daar nog wel bij past en zo niet: pas ‘m dan aan! Of laat mij dat voor je doen.

Betalen? In één keer of in termijnen?
Als je moet betalen heb je drie opties: alles ineens betalen (voor 1 maart), zelf iedere maand een deel overmaken of de fiscus een automatische incasso geven zodat ze maandelijks je bankrekening een bezoekje brengen.
Wat is het beste? Dat is een kwestie van smaak, wat je maar handig vindt dus. Maar als je het bedrag van de aanslag een jaar kunt missen: overweeg dan betalen in één keer. In de eerste plaats scheelt dat dat maandelijkse gedoe, maar vooral: de rente die de Belastingdienst geeft (zelf noemen ze het ‘korting’) is best interessant: ongeveer 3,5%. En zoveel krijg je niet als je het geld op je spaarrekening laat staan. Even goed rekenen dus!