Ojé, er komt weer een nieuwe verandering in de Btw aan……

Hebben we net de aanpassing van de KOR gehad, en de verhoging van 6% naar 9% ook, is er achter de horizon alweer een nieuwe, en behoorlijk ingrijpende, verandering in de Btw op komst. Tenminste, als het aan de EU ligt dan, want daar vinden ze dat het voor kleine ondernemingen allemaal veel te ingewikkeld is, dus dat moet simpeler (ojé…., simpeler).
Vanaf 2024 moet het allemaal ingaan.
Kort samengevat?
Er komt een btw-vrijstelling tot een omzet van € 85.000 per jaar (zo!!) en zelfs tot € 100.000 voor handel en dienstverlening met andere EU-landen. Geen Btw betalen is natuurlijk dan overigens ook geen Btw meer aftrekken. En wie altijd, of vaak, Btw terugkrijgt? Ook jammer.
Aangifte hoeft er dan ook niet meer gedaan te worden.
Addertjes onder het gras? Natuurlijk. Want dit is ook een mooie kans om allerlei soorten van Btw-fraude ‘aan te pakken’. De EU wenst zelfs directe toegang tot de betalingsproviders (zoals banken, PayPal, Mollie, e.d.).
Vraag ik mij nog één ding af. Die Btw levert nogal wat op aan belastinginkomsten (in NL ongeveer 47 miljard per jaar) en dat gaat dan dus behoorlijk minder worden. Naar het antwoord op mijn vraag hoe ze dat gaan opvangen heb ik gezocht, maar dat vind ik niet. Wordt dus vervolgd.