Pensioenen omlaag?

Met angst & beven kijken de ouderen (als in: gepensioneerd) naar de verhalen over de pensioenfondsen. Het gaat daar niet goed, zeggen de rekenmeesters, en daardoor moeten mogelijk/waarschijnlijk de pensioen-uitkeringen vanaf 2020 omlaag. Nee, niet niet verhogen zoals de laatste jaren: omlaag (afstempelen is daar het vakjargon voor)!
Nou lijkt -vind ik- deze hele kwestie toch wel erg op de huidige stikstofperikelen: de rekenmodellen bepalen dat er een probleem is. Dat probleem is er misschien ook wel, maar rekenen met 0% rekenrente terwijl de pensioenfondsen de afgelopen jaren feitelijk 7% rendement halen… ik blijf het toch bijzonder vinden. Maar goed, als de uitkomst je niet bevalt, dan verander je toch gewoon de spelregels? Niet dan?
Goed nieuws is er dan ook weer, althans daar lijkt het op: de AOW gaat de komende jaren stevig omhoog, aldus de ABN-rekenmeesters.
Dus de AOW omhoog, de pensioenen omlaag.
Wie het nog snapt allemaal? Iemand? Hallo?