Nieuwe regels voor zzp ‘ers komen eraan

Brrrrr, de letters ‘zzp’ in de kop van dit artikel. Wanneer houdt dat nou eens op? Dat noem je zelfstandige, ondernemer voor mijn part. Winstgenieter, kan ik ook mee leven. Maar goed (want ik krijg mijn zin hier toch niet….), er komt weer beweging in, in de regels voor ‘zzp‘ ondernemerschap; de nieuwe regels zijn bijna klaar. Nou ja nieuw: die nieuwe regels lagen al een tijdje in de etalage.

Doel van dit alles? Het kaf (de onechte ondernemer, de ‘schijnzelfstandige’) scheiden van het koren (de ‘echte’ ondernemer).
Er komt dus een minimumloon minimum uurtarief van € 16. Misschien ook een verplichting voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en ‘pensioen’, dat wordt nog onderzocht. En er gaat een regeling komen waarbij ondernemers met een uurtarief van € 75 of hoger een (soort van) Zelfstandigheidsverklaring kunnen krijgen van de Belastingdienst (ter vrijwaring van hun opdrachtgevers).
De (grote!) groep tussen de € 16 en € 75? Tja…..
Ondertussen lees ik ook dat zzp ‘ers ondernemers moeilijk hun uurtarief (kunnen) verhogen, behalve dan in de nu veelgevraagde HR-branche.
En om de druk op de ketel nog wat op te voeren gaat de Belastingdienst vanaf oktober veel strenger controleren op schijnconstructies en schijnzelfstandigen. Werk je op uurtarief, de tijd dat het allemaal niet zo nauw kwam komt langzaamaan aan zijn einde. Bereid je voor!