Rust aan het front, nog even

Dat ging wat stroever dan normaal dit jaar: mijn bedrijfsmotortje weer aanslingeren na de zomervakantie. Sinds vanavond kijk ik weer met enig genoegen naar een zacht snorrend motorblokje dat weer soepeltjes draait en er zin in heeft.

Zo te zien is er tijdens mijn vakantie op het financiële en fiscale gebied niet zo heel veel gebeurd, maar iedereen zit wel te wachten op wat de nieuwe plannen voor 2020 gaan worden en -zoals gebruikelijk- is er al weer heel wat uitgelekt. Grootste paniek: het verlagen van de zelfstandigenaftrek! Dat zat er al jaren aan te komen, maar nu is het van wens & idee blijkbaar ook plan geworden. Of toch ook weer niet, of deels, of geleidelijk in stapjes over 10 jaar, of…. Wat er nu bekend is, is dat men voornemens om die Zelfstandigenaftrek (nu € 7.280) in 10 jaarlijkse stappen te verlagen tot (ongeveer) € 5.000. Even rekenen: die verlaging (stel dus, al dan niet op termijn, € 2.280) is een lagere fiscale aftrekpost en gaat dus (afhankelijk van je fiscale inkomen) tussen de 51,95% (hoogste belastingtarief) en 0,00% (laagst mogelijke belastingtarief) schelen en dus tussen de € 1.184 en € 0 per jaar. Dat kan dus serious cash zijn, of niet natuurlijk.
De MKB-organisaties zitten in ieder geval al in de hoogst vindbare boom.
Maar ik kijk ook even wat verder. Die Zelfstandigenaftrek verlaagt je fiscale inkomen en is dus ook belangrijk voor allerlei andere regelingen, zoals de Toeslagen, aflossing studiebeurs (of ouderbijdrage studerende kinderen), huurnorm, …. en daar kan die verlaging ook stevig in de portemonnee gaan graaien. We gaan het zien. Eerst nog maar even afwachten wat het plan echt is en wat daar uiteindelijk van overblijft.