Prinsjesdag was here

Zo, ook weer overleefd: Prinsjesdag 2019 met de (fiscale) plannen voor 2020. Plannen dus, denk aan de winstwaarschuwing in de Troonrede! Laten we die winstwaarschuwing even voor wat ‘ie is; wat zijn die plannen dan en vooral natuurlijk: wat gaan die voor ons als ondernemers betekenen?
De beste korte (nou ja, korte…) samenvatting vond ik deze: “Niet verbazingwekkend en niet spannend”.

Dat de plannen 2020 noch verbazingwekkend, noch spannend zouden zijn was ook wel te verwachten: veel was al uitgelekt en bovendien heeft Den Haag met zichzelf afgesproken even geen al te drieste nieuwe plannen te maken, eerst moest de Belastingdienst de tijd krijgen alle computersystemen weer op orde en werkend te krijgen.
Maar toch: er zijn her en der wel wat wijzigingen, aanpassingen en doorhalingen te zien, echt ingrijpend is het -op een paar zaken na- dus niet.
Ga ik het hier samenvatten?
Nee, dat laat ik met alle plezier over aan de schrijvers op mijn vakgebied en de fiscalisten van de grote accountantskantoren. Dus voor wie eens rond wil kijken: een lijstje met links naar de vakpers:
Taxence. Taxlive. AccountancyVanmorgen en (selectie) Nextens.
En hier een link naar een linkverzameling van wat mijn grote vakbroeders over de plannen hebben opgeschreven.
En deze -cijfermatige- korte opsomming is ook best aardig voor het inzicht en voor wie lappen tekst doorlezen niet de leukste vrijetijdsbesteding is: hier een video met pratende hoofden.
Veel info ja. En behoorlijk overlappend ook natuurlijk. Het is net een supermarkt waar van alles te koop is en waar je (goed) moet zoeken naar wat jij graag wilt hebben en nodig hebt. Hoe je het ook bekijkt: de effecten van al die plannen zijn per persoon (erg) verschillend en je bent vervolgens ook niet helemaal aan de elementen overgeleverd: je kunt natuurlijk iets doen als de effecten je niet bevallen en daar komen we vast nog over te spreken de komende tijd. Toch?