Prinsjesdag is coming

Ken je dat liedje: Santaclaus is comin’ to town (deze versie bijvoorbeeld)? Ieder jaar gebeurt er in NL hetzelfde: op Prinsjesdag worden de plannen voor het nieuwe jaar officieel bekendgemaakt en de weken daarvoor zit iedereen te wachten totdat de pakjesboot van Sinterklaas aankomt. Nou ja, te wachten: te speculeren en te lekken vooral.

Er is dus al het een en ander bekend van die plannen en wat mij ieder jaar weer opvalt: het zijn altijd vaak vooral de mooie delen (voor onze portemonnee bedoel ik dan) daarvan. We (vooral de werkende middenklasse) gaan er allemaal op vooruit. Naar het schijnt dan, want of dat echt zo is weet ik pas eind volgend jaar. Ja, ik ben wat cynisch ja. Want dat we er allemaal op vooruit gaan horen we in deze tijd van het jaar al jaren en dat bleek achteraf nogal eens tegen te vallen. Is niet erg: als het geld er niet is kunnen we het ook niet uitgeven, dat snap ik. Maar zeg dat dan eerlijk. Vind ik.
Voor wie het niet kan laten en alvast wil kijken wat de plannen zijn (of zouden kunnen zijn): hier een kort overzichtje.
En oh ja: de grote ondernemingen worden ‘aangepakt’ door het schrappen van een fiscale aftrekpost en dat gaat ongeveer 250 miljoen opleveren. Per jaar. Op een totale opbrengst van ongeveer 25 miljard, ook per jaar. Plus 0,1% dus. Poepoe.