(Geld) betalen is stevig aan het veranderen

Voor ons als ondernemers is het natuurlijk een nogal belangrijk punt, dat betalen. Geld is ons zakelijke levenselixer, zonder geld houdt het allemaal op. Dat geldt natuurlijk ook voor niet-ondernemers, maar die hebben dan weer ondernemers (hun werkgevers dus) die dat varkentje voor een belangrijk deel moeten gaan wassen.
Het geldverkeer, ooit door een Franse arts in een van de eerste boeken/studies over economie vergeleken met het bloed in ons lichaam: aanvoer van voeding en zuurstof, afvoer van afvalstoffen.
Ik schreef hier al eerder over het (komende) verbod op contante betalingen boven de € 3.000. Nu lees ik dat ‘mijn eigen bank’ het contant opnemen van geld gaat ‘ontmoedigen’ (wat nogal eens een voorloper is op ‘verbieden’ of onmogelijk maken). Diezelfde bank stuurt ons klanten een kaartje (gezellig, een kaartje!) waarin het gemak van een nieuwe betaalvorm wordt aangeprezen: ‘het betaalverzoek’. Handig! Vinden ze. Handig is het zeker, alleen is het hele boekhoudkundige en fiscale gebeuren gebaseerd op een factuur en als je dus zakelijk aftrekbare kosten wilt hebben zal er toch ook een factuur moeten zijn en dat regelt dat betalingsverzoek niet. Advies dus: eerst een goede en complete factuur, dan pas betalen. Een advies dat overigens ook geldt voor al die andere ‘handige’ betaalmethoden zoals iDeal, PayPal, Adyen, e.d.: eerst goede factuur, dan betalen.
We zien ook de opkomst van (ook handige) betaalmethoden als ‘Tikkie’, ApplePay e.d. Steeds vaker betalen particuliere klanten daarmee, want dat is ook ‘handig’. Klopt op zich natuurlijk, dat handig. Maar onderschat de extra kosten niet: al die tikkies en aanverwanten leveren ontzagwekkend veel extra boekhoudwerk op door een uitdijende grootboekrekening Kruisposten (waar dan natuurlijk ook van alles en nog wat op fout gaat). Alle boekhouders scherpen hun pennen om al die boekingen tegen elkaar weg te vinken….. Back to the 80’s (of the future, nog toepasselijker).
Kortom: niets mis met al die nieuwe betaalvormen, maar let als ondernemer wel op ‘je saeck’! Eerst nadenken, snappen en administratief goed regelen en dan pas meedoen.