‘Het’ pensioenakkoord, dat dus eigenlijk niet over pensioen gaat

’t Was me weer het weekje wel, de afgelopen week: over elkaar heen struikelende hoogwaardigheidsbekleders die enthousiast waren over ‘hetgeen bereikt was’. Je leest hier een cynisch ondertoontje?
Klopt, deels in ieder geval. Want ‘akkoord’? Dat moeten we nog even afwachten dus. En ‘Pensioen’? Nou okay, deels dan want eigenlijk gaat het akkoord vooral over de AOW en de AOW is maar een deel van wat we ‘pensioen’ noemen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is AdNWeb-Geraniums.jpg

Best ingewikkeld allemaal, en ik ga hier dan ook niet proberen het allemaal uit te leggen want daar zijn (meer dan) genoeg sites, kranten en andere bronnen voor. Bijvoorbeeld deze (met linkjes naar de tekst van het akkoord zelf want je weet maar nooit tegenwoordig, met al dat nepnieuws….).
Het deed me allemaal wel denken aan wat een oude Franse koning ooit zei: over U, voor U, maar zonder U. Want wie er ook meespraken aan tafel: geen zelfstandigen, geen ouderenbonden en blijkbaar gaat dit akkoord toch (ook) over hen, lijkt mij.

Opvallend: in het pensioenakkoord zijn ook zaken afgesproken over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.
Pardon? U bedoelt? Wat heeft dat met pensioen te maken?
Nou niks, eigenlijk. Behalve dan in de hoofden van (sommige) politici die – als ze toch bezig zijn – ook nog even wat andere kwesties willen regelen. Over U, voor U, maar zonder U dus. Dat gaat dus een soort van WAZ worden, een nogal wrakke regeling die in 2004 (weer) werd afgeschaft. Gelukkig is er nog 5 jaar voorzien om deze regeling op te tuigen, dus of het er echt van komt? Net als het pensioenakkoord zelf overigens, want als ik toch in mijn geheugen graaf: het vorige ‘pensioenakkoord’ ging uiteindelijk niet door. Weliswaar stemden toen (net) meer dan de helft van de vakbondsleden voor dat akkoord, maar een aantal bonden ging toch dwarsliggen. Exit akkoord, exit de toenmalige FNV-voorzitter (Jongerius, inmiddels veilig geparkeerd in het EU-parlement) .
We gaan het weer zien allemaal. Of niet dus.
Intussen zitten de ‘vertegenwoordigers’ van de zelfstandigen hoog in de gordijnen……
En toen kwam vandaag (dinsdag) ook nog dit bericht…. Ojé, donderwolken.