De nieuwe zelfstandige, die van tussen de € 16 en € 75 per uur…

Vorige week schreef ik hier(onder) over de rekensom achter….. Naja, de inkt van de krantenartikelen over de nieuwe regels (het zijn nog plannen mensen, plannen!) over wie/wat nou wel/niet een ‘echte’ zelfstandige is nog niet droog of half Nederland valt ruziemakend en/of verdrietig en/of gekwetst over elkaar heen. Of elkaar huilend in de armen, zo gewenst….
De contouren van de nieuwe DBA-VAR-whatever-regels worden duidelijker. En dat is dan in ieder geval mooi, niets ergers dan niet weten waar je aan toe bent in ondernemersland. Toch?

Laat ik eens proberen het kort uit te leggen.
En om maar eens stevig te beginnen: de belastingdienst gaat alvast scherper en vaker controleren. Vanaf 2020, dat dan weer wel.
Wie zich wil inlezen over de nieuwe plannen, dat kan onder andere hier.
We krijgen dus drie soorten ‘zelfstandigen’ (nee, ik weiger dat woord zz….. te gebruiken, onzinterm, marketingpraat). Wie beneden de € 16 per uur verdient is geen zelfstandige, die is (c.q. hoort) in loondienst. Exit dus.
Wie meer dan € 75 per uur vraagt (en krijgt natuurlijk ook ;-)) kan zich via een ‘zelfstandigenverklaring’ (naar een beter woord wordt nog gezocht) als echte ondernemer laten behandelen, maar dan mag die klus niet langer dan een jaar duren. Maar aan dat jaar valt ook wel weer een mouw te passen, begrijp ik.
En de groep daartussen? Tja. Als ik het zo inschat zijn dat verreweg de meesten, 90% misschien zelfs? Dat blijft voor hen dan dus weer hannesen, trucjes bedenken, door rood rijden, net doen of de neus bloedt.
Mijn kortste samenvatting van wat ik tot toe toe gezien heb: veel tekst, weinig oplossingen. New names, same shit zeggen ze in de VS dan altijd.
In mijn fantasie zie ik al pakketbezorgers rondzoeven die voor € 80 per uur al uw 120 pakketjes rondbrengen in een uur. Zeggen ze. Of ondernemers die….. nou ja, laat maar. Ik ga mensen niet op ideeën brengen, althans niet hier.